Soms is het nodig om een korte tijd in een van onze klinieken opgenomen te worden. Na de opname volgt een ambulante traject voor verdere behandeling. Het is daarom belangrijk dat al voorafgaand aan de opname ook de ambulante zorg geregeld is, om zo de behandeling na opname goed te kunnen vervolgen.

Wanneer sprake is van psychische en verslavingsproblemen (dubbeldiagnose) kan de opnameduur anders zijn. Er vindt onderzoek plaats, groepsbehandeling en individuele behandeling. Het doel van een opname in de kliniek is dat je clean wordt in geval van verslaving, dat je situatie weer stabiliseert in geval van psychische problemen of de combinatie van verslaving en andere aandoeningen. Je start in de kliniek vervolgens met het krijgen van inzicht in de oorzaak van je problemen en wat er voor nodig is om hier anders mee om te gaan.

Een multidisciplinair team helpt je hierbij, waaronder een psychiater, (GZ-)psychologen, groepsbegeleiders, verpleegkundigen, (verslavings)artsen en systeemtherapeuten. Wanneer de periode in de kliniek is afgerond, ga je verder met ambulante behandeling. Zowel bij opname in de kliniek als bij de ambulante behandeling, is dezelfde regiebehandelaar bij jou betrokken. Dit zorgt ervoor dat voortdurend wordt bewaakt dat de zorg die je krijgt goed op elkaar aansluit.

“Vooral de aanwezigheid van multidisciplinair team vind ik heel waardevol.”

Detoxkliniek Crosspoint

Een belangrijke stap in het werken aan je verslaving is het daadwerkelijk stoppen met het gebruik van alcohol of drugs. Officieel heet dat detoxificatie. In de volksmond ook bekend als afkicken. Omdat het stoppen van gebruik van middelen en alcohol niet ongevaarlijk is bieden wij hiervoor een veilige omgeving. Dat betekent dat we je afkick medisch en psychiatrisch goed begeleiden. Ook doen we dat binnen een beschermde kliniek die er voor moet zorgen dat je tijdens je afkick goede sociale en motiverende begeleiding krijgt en niet opnieuw in aanraking komt met drugs of alcohol. Het doel van je verblijf in Crosspoint is je op een goede en veilige manier door je afkick heen te helpen.

Lees meer over Crosspoint

"Ze nemen je serieus en werken samen met je aan een goede oplossing om clean te blijven."

Lees meer

Kliniek 4Life

Bij 4Life kun je terecht voor klinische behandeling voor problemen op het gebied van verslaving, persoonlijkheidsproblematiek en bijkomende problematiek. Denk bijvoorbeeld aan posttraumatische stress (PTSS), depressie of angstklachten. Mannen en vrouwen kunnen hier terecht. Kliniek 4Life heeft ook een vrouwengroep met aparte woon- en slaapplaatsen, zodat het een veilige omgeving biedt voor deze doelgroep. Het hoofddoel van 4Life is een tijdelijke intensivering van je ambulante behandeling.

Lees meer over 4Life

Kliniek psychiatrie en dubbele diagnose

Kliniek psychiatrie en dubbele diagnose is er voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, met of zonder verslaving. We hebben daarvoor twee leef- en behandelgroepen: een voor mensen met een verslaving, en een groep voor mensen waarbij dit niet bij de problematiek hoort. Opname in deze kliniek is onderdeel van een ambulant zorgtraject. Opname is in dit geval nodig omdat je bijvoorbeeld jezelf verwaarloost, in crisis bent, of geen leefbare situatie meer hebt vanwege je problematiek.

Lees meer over Kliniek psychiatrie en dubbele diagnose

Kinder- en jeugdkliniek

Kinderen en jongeren vanaf 4 jaar kunnen bij de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie terecht voor hun problemen. Klinische opname is een mogelijkheid wanneer ambulante hulp nog te weinig oplossing voor jou biedt. Wanneer jouw problemen vragen om een meer intensieve aanpak, wordt je behandeling opgeschaald naar een deeltijdbehandeling (dat is extra intensieve ambulante hulp in combinatie met onderwijs) of een klinische behandeling. Een klinische behandeling duurt 14 weken. Je verblijft dan dag en nacht in onze kliniek ‘De Optimist’, samen met maximaal tien jongeren. Je krijgt hier (groeps)behandelingen en gaat dagdelen naar onze interne school.

Lees meer over KJP-kliniek

“Ik heb hier een goede tijd gehad. Het was lastig, maar ik heb goede begeleiding gehad.”

Op zoek naar intensieve zorg, maar wel thuis blijven wonen?

Misschien is de deeltijdbehandeling dan iets voor jou. Bij de deeltijdbehandeling persoonlijkheidsproblematiek (DT-P) ontvang je drie dagen per week een intensieve behandeling voor je (complexe) persoonlijkheidsproblematiek (met of zonder verslaving).

Lees meer over de deeltijdbehandeling