Bij de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie kunnen kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar en hun ouders terecht voor hulp bij verschillende problemen. Voordat de behandeling start vindt er een intakegesprek plaats waarbij we de zorgen op een rij zetten. Mocht voor of tijdens het behandeltraject blijken dat er meer nodig is om jou goed te kunnen helpen, dan zullen we voorstellen om onderzoek te doen, zoals intelligentie- of autismeonderzoek. Vervolgens bekijken we welke vorm van hulpverlening voor jou het meest geschikt is.

Behandeling

Er kunnen verschillende soorten hulpverlening ingezet worden.

Poliklinische behandeling:
Bij een traject op de polikliniek worden jij en je ouders gekoppeld aan een behandelaar waarmee je tijdens (twee)wekelijkse afspraken aan je persoonlijke behandeldoelen werkt.

Deeltijdbehandeling:
Het deeltijdtraject duurt 14 weken en vindt plaats in een groep. In de ochtenden vindt de (groeps)behandeling plaats. In de middagen volg je een voor jou op maat gemaakt schoolprogramma op onze interne school.

Klinische behandeling:
Een klinische behandeling duurt 14 weken. In een groep van maximaal tien jongeren verblijf je dag en nacht in onze kliniek ‘de Optimist’. Ook hier wissel je (groeps)behandeling af met dagdelen waarop je naar onze interne school gaat. Als je op de kliniek wordt opgenomen, kijken we op welke afdeling jij het beste past.

Over het algemeen zullen wij na de intake starten met een poliklinisch traject. Mocht blijken dat de zorgen en problemen die er bij jou spelen vragen om een meer intensieve aanpak, dan kan jouw behandeling worden opgeschaald naar een deeltijdbehandeling of klinische behandeling.

Sinds 2015 biedt De Hoop deeltijdbehandeling voor jongeren die een psychisch probleem hebben en met school in de knel komen: school en therapie onder één dak.

Lees meer over de deeltijdbehandeling

Verwijzing en kosten

De behandeling wordt betaald door jouw lokale gemeente. Hiervoor heb je een geldige verwijsbrief van jouw huisarts of jeugdteam nodig.

Ga naar het aanmeldformulier

Een kijkje in de kliniek

In dit filmpje krijg je een kleine impressie van hoe onze Kinder- en Jeugdkliniek er uit ziet.

Accepteer de cookies om deze video te kunnen bekijken. Lees ons cookiebeleid.

Meer informatie of aanmelden? Bij twijfels of vragen kun je op werkdagen telefonisch contact met ons opnemen. Wij denken graag met je mee!