Het leven van Don (62) wordt gevormd door misbruik en alcoholisme. Het zorgt ervoor dat hij zijn baan, huis en familie kwijtraakt.

Don schrijft tijdens zijn behandeling bij De Hoop brieven aan zijn vader, die jaren geleden overleed. Daarin vertelt hij wat hij graag tegen zijn vader had willen zeggen, onder andere hoe hij als misdienaar werd misbruikt. Don: “Toen ik dat verhaal als kind aan hem vertelde keek hij zo van: ‘Waar heb jij het over?’ Mijn moeder hield haar mond. Dat heeft zo’n pijn gedaan. Als je thuis geen begrip krijgt, is wat er is gebeurd twee maal zo erg. Mijn vader was ouderling in de kerk. Ik vroeg me af of hij dezelfde dingen deed met andere misdienaren.”

Losser
Er wordt nooit meer over het misbruik gepraat. “Zo snel als ik kon ben ik het huis uit gegaan. Na de mavo ben ik de wijde wereld ingetrokken.” Don doet jarenlang kinderwerk. Daarna wordt hij administratief medewerker bij het Leger des Heils. In die tijd wordt hij uitgenodigd om te gaan stappen. Vooral een avondje Antwerpen maakt diepe indruk. “Ik merkte dat ik met alcohol op totaal anders werd, losser. Ik had sneller contact met mensen. Gewoonlijk was ik gefocust op mijn werk.”

Op straat
Het drankgebruik loopt uit de hand. “Ik heb beduveld, belogen en bedrogen. Ik heb elke smoes gebruikt om bij mijn broers en zussen aan geld te komen voor drank. De relatie met hen werd verbroken. Ik ben ook beschonken op het werk gekomen. Ik werd ontslagen en kon mijn flat niet meer betalen. Ik stond op straat, met alleen een tasje met spullen en de kleren die ik aanhad. Ik ging weer naar het Leger des Heils, maar nu als cliënt.”

"Als ik boodschappen moest doen, ging er iemand mee. Het was zwaar."

Verantwoordelijkheid
Een begeleider bij het Leger des Heils zorgt ervoor dat Don naar De Hoop kan. Na een aantal mislukte pogingen om de drank te laten staan, komt Don terecht op afdeling De Ark. “In het begin vond ik het heel lastig. Je sluit je eigenlijk 13 weken op. Ik had geen vrijheden meer. Als ik boodschappen moest doen, ging er iemand mee. Het was zwaar. Maar door de behandeling kwam er structuur. Ik had jarenlang maar raak geleefd; nu kwam ik in het gareel. Ik kreeg taken. Ik werd me ervan bewust dat ik verantwoordelijkheid moest nemen.”

Relatieherstel
Don werkt ook aan relatieherstel met zijn familie. “Een van mijn zussen heeft onze broers en zussen bij haar thuis uitgenodigd. Ik kreeg de kans om mijn versie van het verhaal te doen. Eén zus en twee broers houden nog steeds afstand, maar er is weer contact. We hebben afgesproken dat ik welkom ben op verjaardagen. Dat is het grootste cadeau dat ik kon krijgen.”

"Ik heb moeite met vergeving, maar met God pak ik ook dat aan."

Geneesheer
Ook andere relaties veranderen. “Door mijn verslaving was ik de relatie met God kwijtgeraakt. Maar tijdens mijn behandeling bij De Hoop heb ik een Bijbel aangeschaft. Ik heb het Woord van God nodig. Hij is de grote Geneesheer, hij is Alles. Ik heb moeite met vergeving, maar met God pak ik ook dat aan. Samen met mijn voorganger bij het Leger des Heils en mijn begeleider van De Hoop ben ik naar de boom gegaan waar de as van mijn vader is uitgestrooid. Daar heb ik de brieven verbrand die ik aan hem schreef. Hopelijk kan hij ze alsnog lezen.”

Vrijwilliger
Don is nu vrijwilliger bij het Leger des Heils én bij De Hoop. “Bij het Leger help ik bij een project voor mensen die dakloos of eenzaam zijn en samen eten. Bij De Hoop werk in het contactcentrum van Vrienden van De Hoop. Waarom? Ik vind het fantastisch, dienstbaar werk. En ik ben 62; er is geen werkgever die op mij zit te wachten. Anders zou ik hele dagen thuiszitten en wat gebeurt er dan met me? Ik heb een stok achter de deur nodig om clean te blijven!”