“Even lekker een kopje thee of koffie drinken. Hoe fijn is dat? Maar kom je hier niet meer zoveel aan toe sinds de coronatijd? En zijn er best veel spanningen en ruzies thuis nu jullie met het hele gezin thuis zitten? Dan heb ik een paar tips voor jullie.” Aan het woord is Marlies, orthopedagoog bij De Hoop ggz. Het verhaal hieronder, ook te zien in de video onderaan het artikel, maakt deel uit van een serie video’s waarin collega’s specifiek voor deze coronatijd tips geven om om te gaan met dingen waar je normaal misschien wat minder vaak tegenaan loopt. Denk aan een groter gevoel van eenzaamheid, ruzies thuis, je minder lekker in je vel voelen, etc. Op deze manier willen we je handvaten geven om hier mee om te gaan.

Marlies: “Onder het moto ‘beter voorkomen dan genezen’, wil ik je graag een aantal tips geven om die ruzies te voorkomen. Je hebt vast al wat tips gehoord over hoe belangrijk het is om een vaste dagstructuur te hanteren. Dat kan heel helpend zijn voor kinderen. Er zijn ook andere tips waardoor het bij jullie thuis gezellig kan blijven. Allereerst: maak duidelijke afspraken van wie, wat, waar, wanneer en van hoe laat tot hoe laat mag doen. Hierdoor is het duidelijk voor kinderen wat ze kunnen verwachten en wanneer zij bijvoorbeeld even buiten mogen spelen, mogen tekenen of even op de iPad mogen.”

“Ten tweede, neem allemaal je eigen rustmomenten. Ga soms gewoon even naar je kamer, naar buiten, doe even iets wat je leuk vindt of blaas stoom af. Ren de trap op en neer, ga een rondje wandelen of buiten voetballen.”

“Ten derde, geef kinderen eigen taken in het huishouden. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar geeft kinderen ook echt het gevoel dat ze belangrijk zijn. En dat ook zij nodig zijn in het huishouden. Daarnaast stimuleer je hierdoor gelijk de eigen verantwoordelijkheid.”

"Geef kinderen eigen taken in het huishouden. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar geeft kinderen ook het gevoel dat ze belangrijk zijn. Daarnaast stimuleer je hierdoor de eigen verantwoordelijkheid."

“De vierde tip is: geef kinderen de ruimte om te praten. Ook met mensen bij wie ze niet in huis zitten. Laat ze bijvoorbeeld bellen naar opa, oma, een oom of tante of een vriend of vriendin. Al is het maar om gewoon even te kletsen met iemand anders. Maar praat ook thuis genoeg met elkaar. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten. Vraag eens wat je kind gedaan heeft, waar ze misschien mee in hun hoofd zitten, wat ze nu missen of bedenk iets wat jullie als gezin kunnen doen voor leuks.”

“De vijfde tip, en dat is misschien de moeilijkste, let niet alleen op wat er fout gaat. Let juist ook op wat er wel goed gaat en beloon elkaar. Dit kan met een beloningssysteem waarbij je bijvoorbeeld een kaart maakt en een kruisje zet als iemand iets goeds heeft gedaan. Bij tien kruisjes ga je een half uur iets leuks doen met elkaar. Maar het kan ook door elkaar complimenten te geven. Is dat iets wat jullie in het gezin lastig vinden, maak dan met elkaar een complimentenbox van een schoenendoos. Maak er iets moois van en zet deze complimentendoos op een vaste plek in de woonkamer. Kies per dag iemand uit die complimenten krijgt. De rest van de gezinsleden schrijven complimenten gedurende de dag op briefjes en doen deze in de doos. ’s Avonds, bijvoorbeeld bij het eten, kan deze doos geopend worden en worden de complimenten voorgelezen door de persoon die deze heeft gekregen. De dag daarna kies je weer iemand anders uit die complimenten krijgt en ga zo maar door tot dat iedereen aan de beurt is gekomen.”

"Let niet alleen op wat er fout gaat. Let juist ook op wat er wel goed gaat en beloon elkaar."

“Het klinkt allemaal wel heel mooi, maar wat als er toch ruzies komen? Geef elkaar de ruimte om even stoom af te blazen en ga daarna in gesprek. Laat beide kinderen hun verhaal doen waarbij ze kunnen vertellen wat er is gebeurd. En benoem hierbij dat het belangrijk is om stil te zijn als de ander praat waarbij je benadrukt dat ze allebei aan de beurt komen en dat jullie allebei luisteren naar elkaars verhaal. Ga daarna samen denken over oplossingen. Laat beide kinderen bijvoorbeeld met een of twee oplossingen komen. En als ze oud genoeg zijn en dat kunnen, ook nadenken over de geschiktheid van de oplossing. Soms kan de hulp van een ouder daar toch nog fijn bij zijn. En merk je nu dat er ruzies terugkeren over een bepaald thema? Ga dan op een rustig moment eens met elkaar om de tafel zitten en bedenk een plan hoe jullie dit kunnen aanpakken zodat hier voortaan minder ruzies over zijn.”

Bekijk de video: 5 waardevolle tips om geruzie in huis te voorkomen

Accepteer de cookies om deze video te kunnen bekijken. Lees ons cookiebeleid.