Quick fix, de snelle oplossing. Daar gaan we voor. Het mag niet te lang duren. Als er problemen zijn met de verwarming wil je, zeker in de winterperiode, het probleem snel opgelost zien. Niemand wil in de kou zitten. Toch?

Aanbieders spreken van snelle oplossingen, snelle service en snelle verlichting. Rooskleurig voorgestelde strategieën waarmee je snel uit de problemen bent. Ja, wie wil dat nu niet? Is het fout om te zoeken naar snelle oplossingen? Op zich natuurlijk niet.

Maar om voor alles wat ons in de weg staat een ‘(quick) fix’ te organiseren, blijkt een illusie. En toch leven we vaak vanuit die gedachte. Teleurstellend is het als er geen snelle oplossing is. Nog teleurstellender als er zelfs geen oplossing lijkt te zijn. Dat willen we niet horen.

"Vervolgens kijkt men mij met grote verwachtingsvolle ogen aan: nu komt hét antwoord, hét verlossende begrip. Oh, wat een teleurstelling als het antwoord dan luidt: 'ik weet het ook niet'."

Met regelmaat word ik als geestelijk verzorger in gesprekken met cliënten ook geconfronteerd met zoektochten naar snelle oplossingen. ‘Als ik nu maar weet waarom ik verslaafd ben geworden, waarom ik dit trauma heb opgelopen, waarom ik dit ongeluk heb gekregen, waarom ik een bepaalde diagnose heb, waarom ik ziek ben geworden. Als ik dat maar weet dan is het allemaal snel op te lossen. Waarom heeft God, die toch liefde is, dit in mijn leven toegestaan? Als ik God daarin begrijp kan ik ook mijn probleem oplossen.’

Vervolgens kijkt men mij met grote verwachtingsvolle ogen aan: nu komt hét antwoord, hét verlossende begrip. Oh, wat een teleurstelling als het antwoord dan luidt: “ik weet het ook niet”.
En hier stopt de column….

Nee, toch niet. Als we ‘waarom’ kunnen verschuiven naar: wat is de betekenis, wat heeft het voor zin, dan kan er ruimte ontstaan voor bij elkaar zijn. Het samen op weg gaan met deze nieuwe vragen is geen quick fix. Samen zoeken naar de Bron waaruit fris water geput kan worden. Het antwoord zit ook niet altijd in een ‘snelle’ toepassing van een Bijbeltekst. Relatie en aanwezigheid zijn heilzaam. Bij tijd en wijle ook zwijgzaam. Mijn argumentaties voegen soms werkelijk niets toe. Wel die van Hem die zei: “Dirk, waar was u toen Ik de aarde grondvestte?”…Het woordje Dirk is uiteraard een vrijpostige toevoeging aan Job 38 vers 4 uit, in dit geval, de Herziene Statenvertaling.

 

Dirk de Boer, Coördinator geestelijke verzorging bij De Hoop ggz.
Deze column verscheen in het ND op 23 oktober 2021