Wat is een dwangstoornis?

Iemand met een dwangstoornis heeft last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Keer op keer de handen wassen uit angst om ziek te worden, bijvoorbeeld. Voortdurend controleren of de deur wel op slot zit. Of telkens checken of het gasfornuis wel uit is. De dwanggedachten en -handelingen kunnen hevige vormen aannemen waarbij het hele leven, en dat van de omgeving, wordt beïnvloed. Een dwangstoornis ontstaat door een combinatie van oorzaken. Ingrijpende gebeurtenissen, aanleg voor een dwangstoornis en erfelijkheid kunnen hierbij een rol spelen.

Hoe weet je of jij een dwangstoornis hebt?

Een dwangstoornis kent vele gezichten. We zetten veelvoorkomende kenmerken voor je op een rijtje. Herken je jezelf in deze kenmerken? Dan kan het zijn dat je last hebt van een dwangstoornis.

  • Je hebt terugkerende gedachten of angstige gedachten waarbij je je gedwongen voelt om telkens dezelfde handelingen uit te voeren.
  • Je wilt alles in het leven tot in de perfectie regelen.
  • Je ervaart spanning, angst en onrust als je bepaalde handelingen niet uitvoert.
  • Je voert bepaalde rituelen uit waarmee je probeert om angstige gedachten ongedaan te maken.

Welke hulp biedt De Hoop bij een dwangstoornis?

Je krijgt dwanggedachten en dwanghandeling meestal niet zelf onder controle. De Hoop kan je daarbij helpen. We hebben verschillende behandelmethoden die afgestemd kunnen worden op de aard en ernst van je klachten. We kiezen samen met jou de aanpak die het beste bij jouw situatie past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een dwangstoornis:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.