Wat is een internetverslaving?

Onder internetverslaving vallen verschillende soorten verslavingen, zoals gameverslaving, social mediaverslaving, chatverslaving en seksverslaving. Mensen met een internetverslaving willen continu online zijn. Hun online leven vinden ze belangrijker dan hun leven offline. Relaties met familie en vrienden komen hierdoor onder druk te staan. Vaak leidt ook de nachtrust onder een internetverslaving.

Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan internet?

De symptomen van een internetverslaving kunnen per persoon, en per soort verslaving, verschillen. Aan de andere kant betekent het voorkomen van één van de symptomen ook niet meteen dat je verslaafd bent aan internet. Wanneer je een innerlijke drang ervaart naar internetgebruik geen halt toe kunt roepen en het je dagelijks functioneren negatief beïnvloedt, is er sprake van een verslaving. De meest voorkomende kenmerken van een internetverslaving zijn:

  • Je zit liever op het internet dan dat je tijd met vrienden of familie doorbrengt.
  • Je voelt je onrustig, geïrriteerd of depressief als je niet op het internet kunt.
  • Je bent in je hoofd constant met internet bezig, ook als je offline bent.
  • Je probeert je internetgebruik te verbergen of je liegt erover als mensen ernaar vragen.
  • Je probeert je dagelijkse verplichtingen te ontvluchten door op het internet te gaan.
  • Je reageert geïrriteerd of kwaad als iemand je onderbreekt tijdens het internetten.
  • Je kunt je niet houden aan de tijdslimiet die je voor jezelf stelt.
  • Je pogingen om te stoppen met het overmatige internetgebruik falen.

Welke hulp biedt De Hoop bij een internetverslaving?

Iedere persoon en iedere verslaving is anders. De Hoop biedt hulp op maat. We hebben professionele behandelvormen die je helpen om met je verslaving te breken en het risico op herhaling zo klein mogelijk te maken. De trajecten variëren in lengte en behandelvorm. We stemmen de zorg af op jouw situatie en behoeften. Zo komen we tot de behandelvorm die het beste bij jou past.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.