Eén van de voornemens die standaard hoog bovenaan de lijstjes prijkt bij het aanbreken van een nieuw jaar: stoppen met roken. We zijn al even op weg in 2017 en nu al zullen een hoop mensen toegeven dat het weer niet gelukt is. Sjacco van Iwaarden, verslavingsarts bij De Hoop ggz, geeft als tip: bepaal je stopdag en stop abrupt. “Dan heb je de meeste kans van slagen.”

Iedereen weet wel waarom je zou moeten stoppen met roken. Je kunt het zien op de pakjes in de winkel: roken veroorzaakt longkanker, roken heeft allerlei lichamelijke gevolgen en geeft forse gezondheidsschade. “Dat zijn hele goede redenen om te stoppen met roken,” aldus Van Iwaarden. Om nog maar over de kosten te zwijgen.

Maar stoppen is moeilijk. Ontzettend moeilijk. “Nicotineverslaving is een van de lastigste verslavingen om te behandelen, omdat je gedurende de dag zo vaak een dosering nicotine neemt,” zegt Van Iwaarden. “Als je gestopt bent zijn er veel momenten waarop je herinnerd wordt aan die sigaret.” Een reden hiervoor is dat roken vaak gebonden is aan allerlei rituelen: ’s avonds lees je de krant met een sigaretje erbij, ’s ochtends start je op met een kopje koffie met een sigaret erbij. “Het voelt dan ook raar dat als je stopt met roken, je niet meer een sigaretje in de hand hebt bij zulk soort momenten. Dat is heel onwennig. Het is een soort automatisme en dat zorgt ervoor dat veel mensen toch ook weer beginnen met roken,” legt Van Iwaarden uit. Een andere valkuil is bijvoorbeeld de gedachte: ‘eentje moet toch kunnen’. Bijvoorbeeld op een verjaardag waar anderen ook voor de gelegenheid een sigaretje opsteken. “Daar zie je het vaak fout gaan en worden het vaak weer pakjes per dag, in plaats van ‘een sigaretje’.”

Van Iwaarden wijst er wel op dat dit niet voor iedereen hoeft te gelden. “Dat ligt er ook aan hoe verslavingsgevoelig iemand is. Je kunt af en toe roken voor de gezelligheid en het daarna een hele periode niet doen. Maar dat geldt niet voor de mensen die een kwetsbaarheid hebben voor verslaving.”

Voor die laatste groep biedt De Hoop ggz sinds september 2016 een specifiek behandelaanbod voor mensen die willen stoppen met roken. In circa dertien wekelijkse sessies (die je deels ook vanuit huis kunt doorlopen, bijvoorbeeld via Skype) word je begeleid om definitief afscheid te nemen van het roken. Je krijgt behandeling met bewezen resultaat, gericht op verandering van je denken en doen. Waar nodig krijg je ondersteuning met medicijnen. De Hoop is aangesloten bij het Kwaliteitsregister stop met roken.

Lees meer over ons hulpaanbod